Drone voor Politie Bredene/De Haan

Comments (0) actualiteit

De lokale politie van Bredene/De Haan beschikt sinds donderdag over een drone.

De RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), zoals zo’n onbemand vliegtuigje officieel heet, zal voor de politie een meerwaarde in de veiligheidsaanpak betekenen en resulteren in een verhoogde operationele ondersteuning en kostenefficiëntie. Bovendien is een drone veel flexibeler in te zetten dan een politiehelikopter.

Het toestel zal/kan ingezet worden voor o.a. de voorbereiding van politieoperaties en veiligheidsplannen, ondersteuning tijdens politieoperaties, zoals grote evenementen, opsporing van personen (vermisten, drenkelingen, personen in nood, …), observatie en detectie, forensische vaststellingen, wedersamenstellingen, enz…, het leveren van (rechtstreekse) overzichtsbeelden aan de commandopost, crowd control & management, verkeersmonitoring, toezicht houden in moeilijk te bereiken gebieden, ondersteuning bieden bij overlast, …
Er zijn drie camera’s voorzien voor de drone, waarvan er twee simultaan kunnen gebruikt worden : een camera met zeer grote optische/digitale zoomcapaciteit en -kwaliteit, een FLIR-camera (FLIR = Forward Looking Infrared Camera) voor dag-, nacht- en radiometrische warmtebeelden en een fotocamera die fotografie en fotogrammetrie toelaat. Alle beelden kunnen op een versleutelde manier opgeslagen worden en beveiligd gestreamd worden naar verschillende bestemmelingen.

Zes mensen van de politie Bredene/De Haan zijn momenteel bezig met een theoretische en praktische opleiding om met een drone te mogen/kunnen vliegen. Zij moeten ook slagen in een examen. Het toestel wordt ingeschreven als staatsluchtvaartuig, waardoor er meer mogelijkheden zijn naar inzet dan voor een privé-persoon.


De drone en bedieningsapparatuur met op de foto v.l.n.r. Daan Fossaert, secretaris van de politiezone, Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene, Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en voorzitter van de politieraad en Erik Van Parys, korpschef van de politiezone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 3UqNy6 to the field below: