Kunstwerk “More plastic than fish in the sea?” in ´t Paelsteenveld

Comments (1) actualiteit

Met een vette knipoog naar moderne, conceptuele kunst pakte het Bredens gemeentebestuur vorig jaar uit met een installatie die de titel “Plastic Nightmare. Contemporary Art That Raises Ecological Awareness” meekreeg. Dit opvallend kunstwerk is nog tot eind september te bezichtigen aan de strandingang gekend als post 6.

Met de ingang van het Paasverlof wordt nu door het Bredens gemeentebestuur in de reeks Contemporary Art That… nog een tweede kunstwerk geplaatst. “More plastic than fish in the sea ?” wil de inwoners en toeristen andermaal op een harde manier confronteren en bijgevolg ook sensibiliseren voor het probleem van (plastic) afval in de zee en op het strand. De nieuwe installatie – een metalen constructie van een vis van 4 meter op 2 meter die is gevuld met plastic afval – staat geplaatst in ’t Paelsteenveld in de toeristische zone van Bredene. Voor de installaties “Plastic Nightmare” en “More plastic than fish in the sea” vond Bredene zijn inspiratie in de infoborden die reeds 3 jaar aan alle strandingangen staan en een overzicht bieden van al het afval dat wordt gevonden op het strand. De bruuske confrontatie met het plastic afval moet de toeristen en inwoners bewust maken van de impact van de vervuiling door plastic en dit in het bijzonder in zee en op stranden.

Sensibiliseren door te confronteren

Sigarettenpeuken tussen de tenen, glazen flessen of plastic verpakkingen in het zand,… Op het strand is het jammer genoeg geen uitzondering. In het verleden ondernam Bredene reeds heel wat sensibiliseringsacties rond zwerfvuil en afval op het strand en in het bijzonder plastic afval. Op het strand wordt steeds meer afval (voornamelijk plastic) aangetroffen, aangespoeld vanuit de zee. Intussen blijkt uit diverse wetenschappelijke studies dat plastic verontreiniging in de zee een ernstige bedreiging vormt voor ons ecologisch systeem, dit vooral omdat plastic decennia nodig heeft om te degraderen. Door de degradatie en fragmentatie van plastic in deeltjes worden onze zeeën en oceanen in zeer aanzienlijke mate aangetast met gevolgen voor de volksgezondheid. Drie jaar geleden werden als nieuw strijdmiddel tegen het afval op het strand en de vervuiling door plastic opvallende informatieborden geplaatst aan de voornaamste strandingangen. Uniek aan deze borden is vooral dat er echt zwerfvuil is verwerkt in deze borden. De kustgemeente hoopte zo om de strandbezoekers meer ecologisch geweten te schoppen. Vorig jaar ging Bredene nog een stuk verder in deze sensibilisering door de strandbezoeker – met wat opgevat is als een conceptuele kunstinstallatie – “op driedimensionele wijze” te confronteren met het afval afkomstig van het strand. De nieuwe installatie die ditmaal niet in de omgeving van het strand maar wel langs de drukgebruikte Kapelstraat werd geplaatst, wordt hetzelfde beoogd maar ditmaal met de nadruk op de gevolgen van plastic afval voor de vissen. Beide installaties streven een shockeffect en een grotere bewustwording/”awareness” na over wat dreigt een wereldwijde milieuramp te worden. Vandaar ook de (internationale) titels ‘Plastic Nightmare/More plastic than fish in the sea. Contemporary Awareness That Raises Ecological Awareness’. Bedoeling van het gemeentebestuur is om vanaf nu elk jaar een nieuw project uit te werken in het kader van dit “ecological awareness”-project.

Eco-kunstroute

Nog voor de zomer zullen in kader van het project ‘Tour Elentrik’ ook nog eens 20 nutsvoorzieningskastjes in de omgeving van ’t Paelsteenveld beschilderd worden. Tour Elentrik is een ‘street art project’, opgestart door Treepack, waarbij oude en vuile nutsvoorzieningskasten worden opgewaardeerd met een laagje kunst. Professionals gaan samen met lokale kunstenaars, organisaties en de jeugd aan de slag en zo worden de kasten omgetoverd tot prachtige kunstwerken en wordt het straatbeeld opgefleurd. Ook hier zal worden gewerkt rond het thema duurzaamheid/ecologie. Bredene is de eerste kustgemeente die deelneemt aan dit kunstproject. De twee installaties en het resultaat van de “Tour Elentrik” zullen worden opgenomen in een eco-kunstroute.


Foto via HLN © LBB (https://www.hln.be/regio/bredene/actieplan-moet-van-bredene-een-plasticarme-gemeente-maken~abda2237/?fbclid=IwAR0LAoZo2C_NLNhuNaKM_X–ngrXzYehj9XnTx_k1Sy2BZomhnLve7OtSNg)

One Response to Kunstwerk “More plastic than fish in the sea?” in ´t Paelsteenveld

  1. Marc schreef:

    Gaat zeker deftig stinken als het warmer gaat worden,en alles eerst uitspoelen is verspilling van kostbaar drinkwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string A5Cdrm to the field below: