EU-burger? Schrijf je in voor de Europese verkiezingen

Comments (0) actualiteit

Verblijf je als burger van een lidstaat van de Europese Unie in België, maar heb je niet de Belgische nationaliteit ? Dan kun je deelnemen aan de verkiezingen van het Europese parlement op 26 mei in België en stemmen voor kandidaten op Belgische lijsten. Vereiste is dat je deze aanvraag doet vóór 28 februari bij de dienst burgerzaken.

Voorwaarden ?
• Je bent onderdaan van een EU-lidstaat. Voor Britse onderdanen is het mogelijk zich in te schrijven. Maar als de Brexit afgerond is voor 26 mei 2019 wordt deze inschrijving geannuleerd.
• Je bent minstens 18 jaar op 26 mei 2019.
• Je bent niet uitgesloten of geschorst van het kiesrecht op 26 mei 2019.
• Je bent ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister van het gemeentebestuur Bredene op uiterlijk 1 maart 2019.

Hoe inschrijven op de kiezerslijst ?
Als je je wil inschrijven voor de Europese verkiezingen moet je dit vóór 28 februari 2019 aanvragen bij de dienst burgerzaken. Neem hievoor contact op met de dienst burgerzaken op het nummer 059 33 91 93, verkiezingen@bredene.be of aan het loket van de dienst bevolking/burgerlijke stand. Wie aan de voorwaarden voldoet, wordt erkend als kiezer na een beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

Goed om te weten
Wie zich éénmaal heeft ingeschreven als kiezer is verplicht om te gaan stemmen. Wie al is ingeschreven bij die vorige Europese verkiezingen in 2009 of 2014 en nog voldoet aan de kiesvoorwaarden, moet zich niet opnieuw inschrijven. Een oproepingskaart wordt dan automatisch toegestuurd.

Info : Burgerlijke stand via 059/33.91.93 of via burgerlijke.stand@bredene.be


Foto : Google – Trouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string SuzyCU to the field below: