Wat is er mis met Catalonië

Comments (0) actualiteit

Op donderdag 22 november 2018 om 14.30 uur brengen de Vlaamse actieve senioren Bredene de voordracht ‘Wat is er aan de hand in Catalonië?’ De jongste maanden is Catalonië niet uit het nieuws weg te slaan. Heel wat van onze politici zouden graag de bekendheid hebben van de Catalaanse president Puidgemont. Het feit dat hij en een deel van zijn regering ons land als ballingsoord hebben uitgekozen is daar niet vreemd aan. Over de situatie ter plaatse hangt nog veel mist. De Europese Unie kijkt de andere kant uit, een groot deel van onze journalisten bekijkt de zaak door een Belgische bril, correspondenten in Spanje moeten over meer dan alleen maar Catalonië berichten en zijn daardoor schatplichtig aan hun Spaanse bronnen.

Er blijven heel veel vragen voor de modale Vlaming.

Waar komen de Catalanen vandaan? Waar ligt Catalonië en hoe groot is het? Vormden ze al eerder een eigen staat? Waarom kiezen ze voor onafhankelijkheid? Wat zijn hun slaagkansen? Waar liggen de bedreigingen? Al deze vragen komen in de voordracht ‘Wat is er aan de hand in Catalonië?’ aan bod.
Deze lezing wordt verzorgd door Steven Vergauwen, algemeen secretaris van de Europese koepelorganisatie ICEC (International Commission of European Citizens) en ambassadeur van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Al zeven jaar lang onderhoudt hij nauwe contacten met Catalonië. Als ICIC-secretaris zelfs bijna dagelijks. Hij trad er ter plaatse herhaaldelijk op als internationaal waarnemer bij de lokale referenda en verkiezingen, sprak op persconferenties en infoavonden, hield lezingen op de Catalaanse zomeruniversiteit, richtte al verschillende groepsbezoeken aan Catalonië in, enzovoort …

De voordracht gaat door op donderdag 22 november 2018 om 14.30 uur in POC De Caproen, Breendonklaan 2a te 8450 Bredene. Inkom leden Vlaamse actieve senioren € 5 en niet-leden € 8. Eén koffie of thee inbegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 7YXMeK to the field below: