Voordracht ‘Barmhartig Brugge’

Comments (0) actualiteit

De Bredense heemkring Ter Cuere organiseert in hun heemhuis Turkeyenhof een voordracht met als titel “Barmhartig Brugge”. Deze voordracht wordt verzorgt door Karin Crampe, verpleegster op rust, gids in Brugge, woonachtig te Rumbeke. Weet mevr. Crampe als geen ander, u te laten inleven in de vroegere zorg verstrekking door de eeuwen heen. Karin Crampe ook medeauteur van de twee wandelingen “Barmhartig Brugge” die u met de kaarten en achtergrond informatie in de hand kan af wandelen.

In Brugge vindt men nog tientallen sporen en restanten van zorg, over de eeuwen heen tot de 20ste eeuw.
Deze voordracht gaat over zieken, ziekten, armenzorg, godshuizen, hygiëne, watervoorziening en de minder gekende instellingen vanaf de middeleeuwen met verhalen over zorgverstrekkers en zorgbehoevenden.
Men maakt er kennis met alle vormen van zorg verstrekking over de chirurgijn tot de moderne hospitalen in de 20ste eeuw. In Brugge vindt men nog 61 locaties van alle vormen van zorgverstrekkingen, voor personen met een beperking, zwakzinnigen, melaatsen, bejaarden, reizigers, prostituees, pelgrims, vondelingen, kraamvrouwen, wezen enz. door de eeuwen heen.

Zo is het Oud Sint Janshospitaal te Brugge een mooie historische zorginstelling uit de vorige eeuwen. De eerste vermelding van het Sint Janshospitaal dateren uit 1150 en geeft talrijke verbouwingen gekend, maar de zorgfunctie bleef er steeds behouden tot men in de eind 20ste deze locatie verliet voor het nieuwe AZ Sint Jan.
Zo mocht men zich vroeger gelukkig prijzen als men in onze steden terecht kon voor een vorm van zorgverstrekking, waar onze dorpen van verstoten bleven.

Wie deze lezing van één uur en …. wenst bij te wonen, kan dit tegen betaling van € 5,00 met leden korting € 3,00

Deze lezing gaat door in ons heemhuis : Heemkundig museum Turkeyenhof, Zegelaan 42 Bredene en dit op op dinsdag 6 november 2018 om 20.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string uiG2ka to the field below: