Koop je compostvat in de detailhandel.

Comments (1) actualiteit

De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en de afvoer van het huishoudelijk afval van haar inwoners. De promotie van afvalpreventie en sorteren behoort tot het gemeentelijk takenpakket. Het thuiscomposteren behoort tot de afvalpreventie en is dus een gemeentelijke aangelegenheid.
Zowat de helft van het gewicht aan huishoudelijk afval van een doorsnee Vlaams gezin bestaat uit organisch – biologisch materiaal. Thuiscomposteren is hierdoor een interessante vorm van afvalpreventie.
Om het thuiscomposteren aan te moedigen kunnen inwoners reeds in elke gemeente/stad aangesloten bij IVOO een compostvat kopen. De intercommunale IVOO heeft ingevolge de toenemende vraag naar compostbakken en aanbouwmodules, een aanbesteding uitgevoerd om in elke aangesloten gemeente/stad de verkoop van dergelijke thuiscomposteringssystemen mogelijk te maken aan gunsttarief. Elke gemeente diende voorafgaand een indicatie van het aantal gewenste compostbakken en aanbouwmodules door te geven.
De gemeente Bredene reserveerde twintig compostbakken en tien aanbouwmodules. Deze worden door IVOO aangekocht en gefinancierd met een subsidie door OVAM. De gemeenten en steden dienen de compostbakken en aanbouwmodules conform de subsidie aan de inwoners ter beschikking te stellen.
De aankoopprijs voor een compostbak bedraagt 65,20 EUR (incl. btw en subsidie) en 43,42 EUR (incl. btw en subsidie) voor een aanbouwmodule. Bijgevolg dient de gemeenteraad het retributiereglement opnieuw vast te stellen. De volgende bedragen worden voorgesteld:
voor een compostvat: 17,35 EUR
voor een compostbak: 66 EUR
voor een aanbouwmodule: 44 EUR.
De compostvaten, -bakken en aanbouwmodules worden enkel aangeboden aan inwoners van Bredene en tweede verblijvers en kunnen enkel gekochtworden bij de technische dienst uitvoering in het dienstengebouw.

Gemeenteraadslid Dirk Cattoir, Neutraal Bredene, stelde de vraag waarom de gemeente een hoge prijs vraagt voor de verschillende compostvaten,-bakken, modules. De Intercommunale IVOO die de bakken in het groot aankoopt kan toch wel een lagere prijs krijgen per vat, bak of module. Dirk Cattoir heeft even gesurft bij verschillende detailhandelaars (Hubo, Gamma, AVEVE,…) en stelde vast dat de verschillende compostvaten, – bakken, -modules veel goedkoper kunnen worden aangekocht. Een grote stevige compostbak vind je er reeds voor 40 euro en is dus 26 euro goedkoper dan degen die de gemeente verkoopt. Dirk Cattoir raadt dus iedereen aan om een compostbak in de detailhandel te gaan kopen. Bovendien vind je er ook geschikte compostvaten voor bewoners van appartemneten en huizen met weinig plaats. Dirk Cattoir vindt niet dat men meer moet betalen wanneer men milieuvriendelijk wil werken.

De beide onafhankelijke (Neutraal Bredene) gemeenteraadsleden (Dirk Cattoir en Monika Van Brussel) hebben als enige tegengestemd bij dit voorstel, dit wegense de gevraagde prijs.

One Response to Koop je compostvat in de detailhandel.

  1. Depoortere schreef:

    Heb er 1 te koop zoals op de foto, nooit gebruikt voor 20€ mag je deze afhalen in Bredene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 8ibZTI to the field below: