De voordracht “De tweede wereldoorlog”

Comments (0) actualiteit

VL@S (Vlaamse Actieve Senioren) Bredene organiseert op donderdag 25 oktober 2018 om 14.30 uur (deuren en bar open vanaf 14.00 uur) in POC De Caproen, Breendonklaan 2a, Bredene een voordracht over de Tweede Wereldoorlog.
De voordracht wordt gegeven door Ronny Vandenbroele.
Deelnameprijs ter plaatse te betalen: leden € 5,00 – niet-leden € 8,00 (Eén koffie of thee inbegrepen)
Iedereen is van harte welkom!

De voordracht “De tweede wereldoorlog”

Wereldoorlog I eindigt met de Vrede van Versailles, de laatste oorlogsdaad van de Eerste Wereldoorlog maar tevens de eerste van de Tweede Wereldoorlog.
Eerste en de tweede wereldoorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Professor De Volder van de KU Leuven spreekt zelfs van een Dertigjarige Europese Burgeroorlog die loopt van 1914 tot 1945.

De Duitse hongerdoden tijdens en na de eerste wereldoorlog, de vernederingen en de economische wurggreep van het Verdrag van Versailles en het gebrek aan democratische ervaring waren evenveel elementen die leidden tot de nazi-staat. Een nazi-staat die de Duitsers hun trots terug gaf, alle Duitsers verenigde in een rijk maar ook leidde tot het op industriële manier liquideren van miljoenen onschuldige slachtoffers.
Deze voordracht legt uit (1) hoe de politieke en economische toestand vanaf 1914 de Duitsers begin de jaren ’30 in de armen van Hitler drijven (2) hoe het mogelijk is dat Hitler, een Oostenrijker die maar tot zijn zestiende naar school gaat en het in zijn zesjarige carrière in het leger niet verder brengt dan korporaal, kanselier kan worden, president, opperbevelhebber van het Duitse leger en Führer van het Derde Duitse Rijk, (3) hoe de tweede wereldoorlog uitbrak en hoe ze verliep.

Deze tweede voordracht sluit perfect aan op de voordracht over de Eerste Wereldoorlog die op 23.03.2017 door Ronny Vandenbroele voor onze afdeling nog gegeven werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string ObCB69 to the field below: