Waterwegbeheerder waarschuwt voor uitbreiding blauwalgen in kanaal Gent – Oostende en Damse vaart

Comments (0) actualiteit

De blauwalgen op het kanaal Gent-Oostende verspreiden zich verder. De Vlaamse Waterweg nv heeft dinsdagmiddag vermoedelijk blauwalgen vastgesteld op het kanaal Gent-Oostende in de zone vanaf Brugge tot aan Oostende. Ook in een beperkte zone op de Damse Vaart, namelijk ongeveer 500 meter vanaf de Dampoortsluis in Brugge, komen vermoedelijk blauwalgen voor. Vorige week werden reeds blauwalgen vastgesteld op het kanaal Gent-Oostende, in de zone vanaf Beernem tot in Brugge. Contact met besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. De waterwegbeheerder roept daarom op om – in afwachting van de resultaten van verder onderzoek – uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen, ook bij waterafname.

De komende dagen wordt het water van het kanaal Gent-Oostende en de Damse Vaart verder onderzocht door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In afwachting van de resultaten wil de Vlaamse waterwegbeheerder alvast een waarschuwing meegeven aan recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers, omdat contact met besmet water schadelijk kan zijn voor mens en dier.

Blauwalgen – of cyanobacteriën – zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string Fe2Qgv to the field below: