Duynewake : ‘Storm voor de stilte’

Comments (0) actualiteit

Een nieuwe editie van de Duynewake vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 juli in Bredene-Duinen. We starten iets vroeger dit jaar, nl. om 16 u. in de Klemskerkestraat met animatie voor kinderen en jongeren met o.a. een workshop ‘tekenen en schilderen rond de zee’ i.s.m. Kunstkring Arte4 en een workshop ‘reuzezeepbellen’.
Tijdens de eucharistieviering in de Visserskapel om 18 u., opgeluisterd door Ocarina, willen we de overleden vissers en zeelieden uit Bredene herdenken. In processie stappen we nadien naar het strand, waar een evocatie plaatsvindt om 19.30 u. aan de vloedlijn ter hoogte van Strandpost 6. Dansstudio Severine en Danscompagnie o.l.v. Silke Crombez verbeelden ‘storm’ en ‘stilte’ in een visueel spektakel. Theatergroep Ruach verwoordt het thema op een eigentijdse manier. We brengen hulde aan wie op zee het leven liet en vragen Gods zegen over de zee en al wie haar bevaart. Wie er twee jaar geleden bij was, weet dat dit een beklijvend moment is.
Na de evocatie ontmoeten we elkaar opnieuw in de voor de gelegenheid verkeersvrije Klemskerkestraat. Je kunt er genieten van allerlei ambachten en hobby’s die met zee en visserij te maken hebben. Folkloregroep De Korre, Kunstkring Arte4, Modelbouw Vriendenkring Bredene, de Oostendse Visbakkers e.a. vormen mee het decor van dit gezellig samenzijn. Met muziek, Blonde Betsy, gebakken vis en ander lekkers uit de zee maar vooral met tijd voor een babbel maken we van dit evenement een geslaagde zomeravond voor iedereen. Om 21 u. volgt een optreden van Follia! met een mix van rocky folk en groovy powerjazz, van pop en ska tot reggae en rap, van funky dansnummers tot songs met een oud-Europese ‘touch’.

Met stukjes film en foto’s van Dajo Van den Bussche nemen we je mee op een audiovisuele wandeling doorheen ‘STORM’ en ‘STILTE’ en dompelen we je helemaal onder in het thema. Verder vormen een eigen-zinnige creatie rond beide woorden en een creatieve inbreng van leerlingen uit de scholen van Bredene dé blikvangers op het terrein.

Duynewake is een ‘zin’vol avondje uit en bovendien… gratis toegankelijk. Duynewake 2018 is een organisatie van de federatie Bredene-Vuurtoren i.s.m. de gemeente Bredene.
Meer info op www.duynewake.be of via parochieassistent Johan (0499 43 43 64)

Meer over het thema

Duynewake zoekt telkens opnieuw op een eigentijdse manier naar een thema dat een breed publiek kan raken. Het thema van deze editie ‘Storm voor de stilte’ vindt zijn inspiratie in het Bijbelse verhaal van de storm op het meer. U kent het wel. Jezus gaat met zijn leerlingen het meer van Galilea op. Ze komen met hun boot terecht in een hevige storm. Zelfs de ervaren vissers onder hen weten met hun angst geen blijf. Maar Jezus ligt rustig te slapen op het achterdek. In paniek maken ze Hem wakker. Jezus steekt zijn handen uit en roept: “Stil”. Jezus kijkt zijn leerlingen aan. “Waarom zijn jullie zo bang geweest? Ik was er toch? Ik laat jullie nooit in de steek.”
Dit verhaal gaat terug op de eerste christenen die, na Jezus’ dood, af te rekenen hebben met bedreigingen en vervolgingen. Ze zijn bang en voelen zich als in een klein bootje midden in de storm van vervolging. Ze voelen zich in de steek gelaten. De evangelist Marcus, die dit verhaal neerschreef, wilde net die mensen een hart onder de riem steken. “Heb vertrouwen. Blijf hopen dat alles goed komt. Er is Iemand die je steunt en om je geeft.”
Dit verhaal is tot op vandaag actueel. Heel wat mensen voelen zich bedreigd en vervolgd omwille van hun ras, geaardheid, politieke en religieuze overtuiging. Zij leven in angst en onzekerheid. Deze mensen hopen, net als de eerste christenen toen, op een reddende stem of een uitgestoken hand, hopen dat het goed zal komen, dat er iemand is die om hen geeft.
Ook in ons eigen leven kan het razen en stormen. Zo leven we in een jachtige, consumptiegerichte maatschappij van ‘nooit genoeg’ en ‘druk-druk-druk’. Het stormt vaak in ons hoofd. We vinden zelden rust. Onze boot loopt vol en we dreigen ten onder te gaan aan zenuwen en stress. Hoe komen we tot rust, hoe vinden we ‘stilte’ in een samenleving waar ‘het druk hebben’ een graadmeter voor succes is en waar we constant van hot naar her rennen om zeker niets te missen? Het verhaal als metafoor van het leven, een symbolisch verhaal van dé mens, van ieder van ons.
De stormen zijn er. Er is niet veel aan te doen. We moeten er doorheen. Maar we zullen het zelf moeten doen, met een rustig vertrouwen durven opstaan en tegen de stormen in ons leven durven zeggen: “Zwijg en wees stil!” Stilte hebben we nodig om de juiste balans te behouden in ons stormachtig leven. Durven we die stilte op te zoeken? Of zijn we bang van de stilte?
Met dit thema wil Duynewake 2018 je meenemen in een verhaal van vertrouwen, hoop en geloof dat er midden de stormen in ons leven oasen van stilte te vinden zijn. Stilte die ons kan helpen om de golven tot bedaren te brengen, om weer vaste grond onder de voeten te krijgen. We hopen dat de diepere zingeving van dit thema ook jou mag raken, gebracht in een spektakel met dans, muziek en theater bij de vloedlijn. Een hoopvolle boodschap in stormachtige tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string Y5hfPM to the field below: