Marijke Vandenbroucke, een bakkerij, 11 kinderen en vzw voor het goede doel.

Comments (0) Op stap met Marcia en Annette

Na een paar maanden stilte wat betreft de Bredene Breed interviews, kreeg ik het voorrecht om de draad terug op te nemen.
Ik wou graag met een onderwerp of thema werken, en dacht meteen aan: Sterke Vrouwen!
Lang hoefde ik niet na te denken wie ik als eerste wou interviewen, een paar weken eerder zei iemand me dat ze behalve een zaak, ook nog een huishouden met 11 kinderen runde….
Als je dan geen sterke vrouw bent, dan weet ik het ook niet meer.

Dus, ik, Marcia, op pad met in m’n achterhoofd de gedachten aan hoe het was toen mijn 2 jongens nog thuis waren, en ik m’n huishouden combineerde met een full time job, tja makkelijk was anders.
Toen ik aan mijn toekomstige gesprekspartner dacht stelde ik me dan ook spontaan een dame voor aan wie het te zien was dat ze weinig Me-time genoot, bij wie er om de vijf minuten een kind iets kwam vragen enz. Maar eerlijk? Dat bleek efkes geheel niet waar te zijn!

Marijke Vandenbroucke bleek een heel verzorgde, zelfbewuste, modieuze Dame te zijn die zowaar straalde van trots! En terecht!
Ons gesprek werd een stuk boeiender dan ik ooit kon denken, laat me even de situatie schetsen:
Marijke runt bakkerij Deschacht, geef toe, dit is geen klein bakkerijtje.
Sinds een tiental jaren is ze ook mama / plusmama van een nieuw samengesteld gezin dat in totaal liefst 11 kinderen telt.
Haar man was ooit een Cambodjaanse vluchteling die op de vlucht voor de Rode Khmer in België terechtkwam, uit liefde voor zn vaderland wou hij iets terug doen en samen met Marijke bezielen ze ook VZW Banteay Mean Chey.
(Dit boeiende verhaal wil ik jullie ook niet onthouden en zal binnen een paar maanden verschijnen indien De Heer Chay Nowé dit goed vindt)

Hoe doet ze het allemaal?
Laat ons beginnen met de bakkerij, daarvoor kan ze vertrouwen op een team van 9 capabele mensen waaronder de oudste dochter.
Wie zijn die mensen? Bakkers, patissiers, chauffeur, poetsdame, verkoopsters en Marijke zelf.
Je ziet haar inderdaad heel regelmatig zelf achter de toog en is eveneens totaal niet beroerd om mee de zaak af te sluiten en klaar te zetten voor de volgende dag.
Marijke is duidelijk van het idee “ doe goed en je ontvangt goed” en deelt deze visie graag met haar team. Ik kreeg heel sterk de indruk dat iedereen daar stuk voor stuk met hart en ziel werkt.

Dan is er nog:
VZW Banteay Mean Chey.
Zij is penningmeester van de VZW, zorgt voor de public relations en nog een heel deel praktische zaken qua organisatie van diverse activiteiten en events voor de VZW.
Laat me zeggen, ik hoorde zelden iemand met zoveel vuur praten over een VZW en z’n activiteiten.
Maar zoals ik eerder zei, ik hoop gauw meer te kunnen vertellen over Dhr Chay Nowé.

Het gezin:
11 Kinderen…. Wat moet dit boeiend zijn!
Nu laat me eerst zeggen dat de “kinderen” tussen 11 en 25 jaar zijn.
9 van deze jonge mensen zijn uit het eerdere huwelijk van beide mensen, 4 kinderen wonen reeds op eigen terrein, dan is er nog het zoontje van een neef van Chay dat deel uitmaakt van het gezin en ook een zoontje van een goede vriend vond hier een warme thuis.
Wanneer Marijke haar verhaal doet hoe ze haar grote huishouden runt valt het meteen op dat ze dit zonder problemen combineert met het zelfstandig maken van de kinderen.
Inderdaad, elk heeft z’n taak, zo kan je daar zien hoe de ene groentjes kuist, iemand anders dekt ondertussen de tafel, beetje verder is er eentje aan het opruimen.
Elk kind kreeg en krijgt nog steeds huishoudelijke taken aangeleerd, en het fijne er aan is dat alles op een warme familiale manier gebeurt.
Marijke geeft me ook nog een paar praktische tips mee ivm het huishouden:
Bijvoorbeeld, wanneer er worst gegeten wordt, worden die niet op een klassieke pan gebakken, neem gewoon je teppanyaki pan, daar leg je in één keer 15 worsten op!
Wanneer je droogkast stopt, zorg dat je onmiddellijk je droge was er kan uitnemen en vouw hem direct op, scheelt een hoop strijk.

En uiteindelijk komen we bij: ME TIME!
Geef toe, voor elke mama / vrouw is dit een belangrijk gegeven.
Wat is Me-Time voor Marijke? Geloof het of niet, maar zelfs dit is iets dat ze moeiteloos combineert met haar public relations activiteiten voor de VZW en de bakkerij.
Een paar voorbeeldjes:
Samen met haar man heeft ze Bussines Seats bij KV Oostende, dat is dus netwerken en amusement tezelfdertijd voor haar.
Binnenkort is er het Cambodjaanse nieuwjaarsfeest, grotendeels door hun georganiseerd en toch gaan ze samen genieten van dit grote feest.
En ook gezellig samenzijn met het hele gezin is voor een mama uiteraard altijd fijn om doen, ook dit wordt op een heel relaxte manier gedaan met op voorhand klaargemaakte hapjes waar je gans de dag kan van sneukelen en ondertussen van elkaars gezelschap genieten.

Ja hoor, ik kwam hier buiten met een heel goed gevoel J

Tot gauw, met een nieuw verhaal over een sterke vrouw 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string IaSWVo to the field below: