Zwerfkattenbeleid werpt vruchten af

Comments (0) actualiteit

Het Bredens gemeentebestuur doet al sedert 2008 intensieve inspanningen om de zwerfkattenpopulatie in te dijken. Bredene was één van de eerste gemeenten om actief in te zetten op zwerfkattenbeleid en ontving hiervoor ook felicitaties van GAIA. Jaarlijks wordt voor dierenwelzijn een bedrag van nagenoeg 10.000 EUR uitgetrokken.

Gemeentepersoneel zoals straatkeerders, gemeenschapswachten, medewerkers van groendienst en technische dienst,… worden gevraagd om de aanwezigheid van (haarden van) wilde of zwerfkatten te melden aan de medewerker die bevoegd is voor dierenwelzijn. Via allerlei kanalen (website, Facebook, infoblad) worden inwoners eveneens gevraagd om zwerfkatten te melden op het nummer 059/339195 en om zo dierenleed te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de zwerfkatten zich vermenigvuldigen. Bovenop die inspanningen worden sedert vorig ook nog aanvullende acties ondernomen op de vele campings die Bredene rijk is en is er ook een samenwerking met het OCMW. Cliënten van dit OCMW worden de mogelijkheid geboden hun katten te laten steriliseren/castreren op kosten van het gemeentebestuur.

Resultaten
Deze doorgedreven inspanningen en aandacht voor zwerfkattenproblematiek tijdens de voorbije jaren zorgt ervoor dat er weinig haarden van zwerfkatten zijn in Bredene en er hiervan dan ook weinig overlast wordt ondervonden. Niettegenstaande de inspanningen van de gemeentelijke diensten en de mogelijkheden voor de inwoners om zwerfkatten te melden, bedroeg het aantal zwerfkatten dat vorig jaar werd gesteriliseerd of gecastreerd bijgevolg slechts 13. Eén kat diende geëuthanaseerd. Het gemeentebestuur maakt een duidelijk onderscheid tussen huiskatten en zwerfkatten. Het zijn enkel de zwerfkatten die worden gesteriliseerd of gecastreerd. Huiskatten, of zogenaamde gedomesticeerde katten, zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaars. Het gemeentebestuur is van oordeel dat wie een kat in huis neemt, ook moet instaan voor de zorg ervan. Op de vraag om katten die overduidelijk huiskatten zijn te laten steriliseren of castreren door het gemeentebestuur wordt dan ook niet ingegaan. Het is trouwens sedert 2014 verplicht dat katten van particulieren en kwekers moeten worden gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd. De Vlaamse regering heeft de bedoeling om deze verplichting nog strenger te maken.

Nog meer aandacht voor dierenwelzijn
De Bredense gemeenschapswachten werden recent gevraagd om nog meer aandacht te geven aan dierenwelzijn in het algemeen en de zwerfkattenproblematiek in het bijzonder. Jaarlijks worden heel wat katten/honden opgevangen en verzorgd door het Blauwe Kruis. Inwoners vinden ook gemakkelijk de weg naar deze organisatie wanneer ze worden geconfronteerd met verloren of verwaarloosde dieren. Dit blijkt uit permanente evaluatie van deze samenwerking. De subsidie aan dit Blauwe Kruis werd dan ook verhoogd van 4000 tot 5500 EUR.

ZWERFKATTEN IN UW BUURT? Meld het ons via telefoon 059/33.91.95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string NPbwDj to the field below: