Voordracht : “De bende van Baeckelandt”

Comments (0) actualiteit

Op donderdag 25 januari 2018 om 14.30 uur organiseert VL@S (Vlaamse actieve senioren Bredene) de voordracht “De bende van Baekelandt” door Jacques Lesage.
Ludovicus Baekelandt was de leider van een roversbende die op het einde van de achttiende eeuw in West-Vlaanderen actief was. Hij werd geboren te Lendelede op 17 januari 1774 uit een incestueuze verhouding tussen zijn vader en diens stiefdochter.

Op jonge leeftijd en tijdens zijn zoektocht naar een gemakkelijke manier om geld te verdienen trok hij in bij Mattheus Danneel en samen smeedden ze plannen om met diefstallen, overvallen en rooftochten in hun levensonderhoud te voorzien. In 1799 nam hij vrijwillig dienst in het Franse leger om na 2 jaar te deserteren. Hij verstopte zich in het Vrijbos van Houthulst en werd leider van een bende. Op 19 maart 1802 werd hij gevangengenomen en op 2 november 1803 werd Baekelandt samen met meerdere bendeleden te Brugge terechtgesteld door onthoofding.
Jacques Lesage sleurt het publiek mee in de avonturen van de schurken in een boeiend historisch verhaal, met geregeld een flinke knipoog, zoals alleen de betere vertelkunstenaars het kunnen brengen.
De voordracht door Jacques Lesage gaat door in POC De Caproen, Breendonklaan 2a te 8450 Bredene. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 voor leden en € 8,00 voor niet-leden. Eén koffie of thee inbegrepen.
Inlichtingen bij secretaris Erik verhaeghe: GSM 0477/53.91.94 of verhaeghe.erik@telenet.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string FKuLUh to the field below: