Dominique, promoter van een multicuturele samenleving door voetballen,….

Comments (1) actualiteit, Op stap met Marcia en Annette

Interview van Dominique Lukaki en Annette Roels.

Marianne: Dag Dominique, u bent verantwoordelijk voor Multi Mondo. Wat is het doel van uw VZW?
Dominique: De multiculturele samenleving promoten, mensen van verschillende culturen samenbrengen. Hiermee bedoel ik Belgen en mensen van andere origine via activiteiten.

koppel

Marianne: Welke activiteiten?
Dominique: Voetbaltornooien en workshops voornamelijk. In de workshops leren de kinderen hoe een Afrikaanse voetbal maken. In Afrika maken velen hun voetbal zelf omdat ze geen geld hebben. Zo worden de jongeren gesensibiliseerd. Er is een belangrijk artikel in Congo: artikel 15. Dit artikel betekent: trek je plan, trek je uit de slag. We hebben bijvoorbeeld geen sociale zekerheid in Congo zoals hier.

trouet

Marianne: Hoe sensibiliseert u de mensen hier?
Dominique: Door spreekbeurten te geven een beetje ovarel in België, we gaan naar de scholen toe. Niet alleen in Bredene. De titel van de spreekbeurten die ik geef is: Als vluchteling voor de vluchtelingen.

Marianne: Sedert wanneer geeft u die spreekbeurten?
Dominique: Sedert 2005.

Marianne: Waarom die datum?
Dominique: Ik ben in 1991 naar België gevlucht. In 1998 werd ik eerst lid en daarna voorzitter van de VZW Jakoeboe in Oostende. Die werd toen door Reginals Moreels opgericht. Daar bleef ik voorzitter van tot 2006. In 2005 heb ik mijn eigen vereniging gesticht om mijn mening vrijuit te kunnen uiten.

Marianne: Welke hulp biedt u aan vluchtelingen?
Dominique: Ik ga uit van het spreekwoord Onbekend is onbemind. Ik leg sociale contacten. Mensen die problemen hebben met de asielprocedure komen bij me aankloppen. Wij werken ook samen met de VZW Carpe Diem, zegelaan 18, waar Annette de voorzitster van is.
Annette: We werken samen met de multiculturele voetbaltornooien van Dominique. We organiseren tentoonstellingen met WAK, Weekends Amateur Kunstenaars. Er worden twee maal per jaar kleren geruild en de overtollige kleren zenden we naar Afrika.

dansexpo

Marianne: Hoe is Carpe Diem gestart?
Dominique: Monica Van Brussel heeft dat 5 jaar geleden in mijn handen geschoven omdat ze het te druk had in Les Colombiers. Zo hebben we meegewerkt aan de zaalvoetbaltornooien in Ter Polder, hebben we kleine tentoonstellingen georganiseerd voor mensen met een psychische beperking. Daar doet Dominique aan mee. Alles is voor het goede doel.

Marianne: Op de foto’s zie ik dat er bij jullie zelfs gedanst wordt!
Dominique: Bij de opening op voetbaltornooien wordt er bij ons gedanst. Zelfs Léon Mukaku, gewezen speler van AAGent en eerste Afrikaanse voetballer in Belgische competities, doet mee…

Hierbij enkele linken die je nog meer zullen vertellen over de activiteiten van Dominique

https://www.youtube.com/watch?v=ccLbysh110Q
https://www.facebook.com/Afrikaans.huis.Malaika.Oostende
https://sites.google.com/site/multimondovzw

One Response to Dominique, promoter van een multicuturele samenleving door voetballen,….

  1. Annette schreef:

    Dit doet ons echt deugd! Mooi geplaatst in Bredene- Breed !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string Sgdoob to the field below: