Komt er terug een Beaufort.

Comments (0) actualiteit

Bron : http://www.nieuwsblad.be/regio/bredene

Komt er dan toch een nieuwe editie van het kunstproject Beaufort in 2018 aan de kust? Het kan, want na het kustburgemeesteroverleg van gisteren antwoordden verschillende partijen plots verrassend volmondig ‘ja’ op die vraag.

Na de editie in 2015 met heel wat organisatorische tekortkomingen leek er een einde te komen aan de samenwerking tussen het driejaarlijks kunstproject Beaufort en de verschillende kustgemeenten.

beaufort2015

 

Tijdens het laatste kustburgemeestersoverleg werd er opnieuw gediscussieerd over een eventuele nieuwe editie in 2018, en de uitkomst daarvan was behoorlijk verrassend. “Beaufort 2018 komt er gewoon. Onder aangepaste voorwaarden, natuurlijk”, zegt Marc Vanden Bussche (Open VLD), voorzitter van het kustburgemeestersoverleg en burgemeester van Koksijde. “Het voorstel is op enthousiasme onthaald bij zowat alle kustgemeenten. Het moet een formule worden waarbij het schepencollege van elke gemeente inspraak krijgt over welk kunstwerk er geplaatst wordt en waarbij een optie tot aankoop is.”

Aan die inspraak ontbrak het wel eens. Heel wat gemeenten klaagden na de laatste editie over de kwaliteit van het project en het gebrek aan communicatie. En dat terwijl het kostenplaatje rond de 40.000 euro per gemeente bedroeg. Toch is Vanden Bussche zeker. “Schrijf maar op: er komt een nieuwe editie”, aldus de burgemeester van Koksijde.

Extra attractie voor de kust

Hetzelfde is te horen bij Francky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Omdat de provincie een jaar langer de bevoegdheid over cultuur en sport heeft gekregen, beschikken wij opnieuw over de fondsen voor het project”, zegt De Block. “Ik heb het mandaat van zowat alle kustburgemeester gekregen om een nieuwe editie op poten te zetten. Tegen het kustburgemeestersoverleg in het najaar van 2016 werk ik een concreet voorstel uit, en daarna wordt er beslist. Beaufort kan in het voorjaar zeker zinvol zijn als extra attractie voor kusttoerisme. Maar het is belangrijk dat alles deze keer in nauwe samenspraak gebeurt met alle kustburgemeesters.”

Of Knokke-Heist, dat eerder liet uitschijnen niet meer te zullen meedoen aan het project, ook zijn fiat gaf, wou De Block niet gezegd hebben. “Burgemeester Leopold Lippens liet zich verontschuldigen op het kustburgemeestersoverleg, maar ik ben er zeker van dat hij niet zal moeilijk doen als ik in het najaar met een kwalitatief sterk voorstel op de proppen kom.”

http://www.nieuwsblad.be/regio/bredene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 1BdklO to the field below: