Opgepast voor cybercriminelen

Comments (0) actualiteit

Verschillende gemeentelijke diensten werden de voorbije uren gecontacteerd door een Engelstalig persoon die zich voordoet als werknemer van Microsoft.  Het betreft hier duidelijk een poging van cybercriminelen.  Het gemeentebestuur vreest dat ook Bredense bedrijven, handelaars,… het slachtoffer zou kunnen worden van deze cybercriminelen.cybercrimineel

Cybercriminelen versturen niet enkel frauduleuze e-mailberichten en zetten niet alleen valse websites op. Ze kunnen u ook opbellen en beweren dat ze van Microsoft zijn. Ze bieden u aan u te helpen bij het oplossen van uw computerproblemen of ze verkopen u een softwarelicentie. Zodra ze toegang hebben tot uw computer kunnen ze het volgende doen:

U met een trucje schadelijke software laten installeren die gevoelige gegevens kan vastleggen, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden voor online bankieren. Vervolgens kunnen ze u ook opdragen deze software te verwijderen.

Op afstand de controle over uw computer overnemen en instellingen aanpassen zodat uw computer kwetsbaar is.

Kredietkaartgegevens opvragen zodat zij u valse diensten in rekening kunnen brengen.

U naar frauduleuze websites leiden en u vragen daar kredietkaart- en andere persoonlijke of financiële informatie in te voeren.

Noch Microsoft, noch onze partners plegen ongevraagde telefoontjes (ook telefoonprospectie genoemd) om u computerbeveiligings- of softwareoplossingen in rekening te brengen.
 
Telefoonfraude op het gebied van technische ondersteuning. Wat moet u weten: 
Cybercriminelen gebruiken vaak algemeen beschikbare telefoonboeken. Als ze u bellen kennen ze mogelijk uw naam en zijn ze op de hoogte van andere persoonlijke informatie. Ze kunnen zelfs raden welk besturingssysteem u gebruikt. 
Zodra ze uw vertrouwen hebben gewonnen, vragen ze u mogelijk naar uw gebruikersnaam en wachtwoord of vragen ze u naar een website te gaan om software te installeren waardoor ze toegang hebben tot uw computer om deze te herstellen. Zodra u dit doet, zijn uw computer en uw persoonlijke gegevens kwetsbaar. 
Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens. 
 
Hier zijn enkele organisaties waarvan cybercriminelen zeggen dat ze ervoor werken:

Windows Helpdesk

Windows Service Center

Microsoft Technische ondersteuning

Microsoft Ondersteuning

Windows Technische ondersteuning

Microsoft Research and Development Team (Microsoft R & D Team)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please copy the string 2kG7Li to the field below: